Ønskemamma starter blogg

Ønskemamma starter blogg
Ønskemamma. Ønskebarn. Ønskebilde.

søndag 8. juni 2014

Ønskemammabursdag og eggforyngelsesforsøk

Det har blitt den 8.juni 2014. I dag fyller jeg jammenimeg 41 år. OMG, I am 41!
Det blir en stille bursdag. I fjor ble jeg 40. Da var det fest, som seg hør og bør.
Og 40-årskrise. Nå ville det definitivt vært en større krise å ikke bli 40 enn å bli det,  men det var faktisk da jeg var 39 år og tehundreogsekstinoe dager gammel at barnetankene virkelig gikk inn for landing med et solid brak. Kabom! Ikke at jeg ikke hadde tenkt på det å få barn før. Jeg hadde selvsagt tenkt på det mange, mange ganger tidligere - men plutselig kjente jeg skikkelig på alderen. Så 40-årskrise ble det gitt.
Nå har det gått enda et år, og jeg kan ikke kalle meg for 40 lengre. Det kjennes, heldigvis, ikke som noen krise. Like singel er jeg, og barn har jeg ikke, men jeg er at annet sted i prosessen. Jeg vet ting jeg ikke visste i fjor. Kjenner mennesker jeg ikke kjente. Har lært noe om hvem som finnes der når man trenger noen å snakke med, og hvem som ikke gjør det. Det er ikke alltid dem man tror som er nærmest.

41 år i dag altså. Guri min skrukkete flosshatt og rynkete kjole altså! I am getting old!
(Ok, så snev av krise der likevel altså.) Jeg kjenner meg ikke som en dag over 26 (i alle fall ikke så lenge jeg ikke er sammen med en gjeng med folk på 26, for da føler jeg meg straks eldre) men altså....jeg føler meg ung. Sånn tror jeg det er for de fleste menesker. Livet ut.

Men eggene mine lurer jeg jo ikke. Nå er det vel kanskje ikke helt for eggceller fra mennesker som for egg fra høna, at gamle egg flyter mens gode egg synker (og ikke skal jeg gjøre akkurat den testen heller - det skulle tatt seg ut), men jeg komnmer ikke bort fra at eggene mine dessverre ikke blir yngre samtidig som jeg blir eldre.
Hvis det fantes rynkekrem for eggceller skulle jeg drukket en flaske promte. Eller en bøtte. I grunn skulle jeg gjerne spist jordbær på en bursdagsmorgen også, og ble rimelig lang i maska da jeg ankom Coop Mega i går - to minutter over fire. Stengt! Ilte videre til. Rema1000. Like stengt. Samme hos Rimi og Meny. Sukk altså. Jeg hadde ikke tenkt på at det liksom var dagen før helligdag. Brum brummelum sa den lille bjørnen mismodig.
Får satse på at nærmeste sisuhirestaurant redder dagen i dag med litt maki.

Men tilbake til den alderen. 41 år gamle egg er ikke å anbefale. Siden jeg ikke kan drikke rynkekrem har jeg prøvd å finne ut om det finnes andre foryngelseskurer på eggfronten. Derom strides de lærde ser det ut til, men etter å la lest øynene store og en anelse firkantete har jeg landet på Q10. Rettere sagt Q10 Ubiquinol. Yepp - Ubiquinol.
Og nei - det er ikke et ord jeg har funnet opp selv  :o)

Litt om Q10 - in english:
"Coenzyme Q10, often referred to as “Co Q10″ is a substance that is needed for basic functioning of cells. It is a source of fuel for the mitochondria – which are organelles inside cells that are “power plants” that convert energy for the cell to use. CoQ10 is a considered a “vitamin-like” nutrient because it is synthesized in the membrane of human cells, but it is also obtained in small amounts through dietary intake. It is most abundantly found in organ meats, but can also be found in dark leafy green vegetables like spinach, kale and broccoli, nuts, seafood, and meat. Though the amounts of leafy greens a person would need to consume to obtain therapeutic amounts of CoQ10 would be high. That is why nutritional supplementation of CoQ10 and/or Ubiquinol is suggested.

Interest in coenzyme Q10 as a supplement to improve fertility was sparked when a report from Canada said fertility in mice was improved when the mice were given CoQ10. The mice that were given coenzyme Q10 before they were given ovarian stimulation made more follicles and better eggs compared to mice that were not given Co Q10. According to the researchers, the Co Q10 seemed to cause the older mice to produce eggs that functioned more like eggs from younger mice.This study suggests the possibility of a fertility benefit for women with low ovarian reserve"


Oh yes! I so do want to produce eggs that function more like eggs from a younger....woman. Not mouse. Skulle tatt seg ut å trille rundt på en vogn fylt av musunger. Men foryngede egg: ja takk!

Om Q10 faktisk har effekt på eggkvalitet hos mennesker er omstridt (man har funnet samme effekt hos mus og kuer...av alle ting), men etter å ha lest, lest og lest ser jeg at mange steder anbefales 400 mg Q10 per dag før IVF-behandling - og da Q10 av den dyreste typen, som altså heter Ubiniquol. Det finnes også billigere Q10, som heter Ubiquinone , men den typen er visstnok vanskelig for kroppen å omdanne til rett type etter 25 års alder. Og så er jeg vel verken 25 eller 26 år lengre da. Snøft!

"A number of studies have shown that the reduced form of Coenzyme Q10 (ubiquinol) may be more effective than the oxidized form (ubiquinone). One such study showed that ubiquinol had significant decelerating effects on aging problems in middle-aged mice.

If you're under 25 years old your body is capable of converting CoQ10 from the oxidized to the reduced form. However, if you're older, your body becomes more and more challenged to convert the oxidized CoQ10 to ubiquinol. If you're over 40, you would be highly recommend taking the reduced form of coenzyme Q10 because it's far more effectively absorbed by your body."

Og i dag - i dag er jeg over 40.
Herreminjemini - jammen er det mye å lære! Q10 bør visstnok tas daglig i minimum tre måneder før IVF for å øke eggkvaliteten. Ok, så vet man ikke om, eller i hvilken grad, det hjelper for mennesker kontra mus og, men skader gjør det heller ikke sies det. Så da prøver jeg. Det som avgjorde saken var nok at jeg kjenner en dame som er like gammel som  meg, og som nå lyktes med å bli gravid på sitt tredje IVF-forsøk. Med tvillinger! Klinikken i Danmark sa til henne at de ikke hadde sett så gode egg hos henne tidligere som nå i siste forsøk. Det eneste hun gjorde ulikt i forsøk tre var å ta Q10.
Så Q10 it is. Lenge leve iHerb altså, vi har blitt gode venner i det siste.

En av venninnene mine spurte hva jeg ønsket meg til bursdagen. Et glass Q10 Ubiquinol sa jeg. Hehe! Det syntes hun (selvsagt) at var et veldig merkelig ønske.
"Underlig bursdagsgave... Men alt for deg, min venn :o)" skrev hun. Det er sånne venner man skal ha altså.

Så i år ønsker jeg meg Q10 Ubiquinol. Og en tallerken med sushi og maki.
Til neste bursdag er egentlig det eneste jeg ønsker meg en fantastisk pakke som dette.
Det blir det nok ikke like enkelt for en venninne å fikse...
I dag, på 41-årsdagen min, skal jeg endelig fylle ut papirene til Maigaard. Weee!
Ønsker deg en finfin pinsehelg!

11 kommentarer:

 1. Grattis så mye med dagen da, ønskemamma:) måtte året bringe mye lykke og akkurat det du ønsker deg :) Mht til q-10, vet du om det kan være smart å gå på dem permanent inntil den dagen man har barneønske, og ikke bare noen mnd før prøving/evt IVF? Jeg er 11 år yngre enn deg, men vil gjerne optimalisere den reproduktive helsen min mest mulig, for barn vil jeg absolutt ha en dag.

  SvarSlett
 2. Det vet jeg ikke anonym. Der jeg har lest står det minimum tre, men helst seks, måneder før planlagt graviditet. Seks måneder rekker jo ikke jeg, men jeg skal i alle fall ta dem hver dag i ukene fremover. Det jeg ville gjort når jeg passerte 30 var å måle AMH, for man vet neimen aldri. Gynekologen sa til meg at alle barnløse kvinner på 34 burde måle det, fordi eggreserven kan synke fortere enn man tror fra 30-årsalderen.

  SvarSlett
 3. hm, ja. Jeg har vært til mange gynekologiske undersøkelser oppigjennom. Har et snev av pcos, med cyster på eggstokkene, så min AMH vil mest sannsynlig være høy. Har jeg lav i en alder av 30 dreier det seg mest sannsynlig om for tidlig overgangsalder etter det jeg har skjønt.og det mistenker jeg ikke da ingen i min familie har opplevd det. Nei, får kanskje måle AMH om en stund og når prøving og evt hjelp blir aktuelt. Har heller ikke fylt 30 ennå, så,..:P Tror det er vanlig å måle AMH i forbindelse med prøverør uansett fordi det kan hjelpe å tilpasse dosen. Venninnen min har et snev av pcos og hadde veldig høy AMH, så da måtte de tilpasse hormonkurene hennes etter det mht prøverørsbehandlingen hun likevel skulle ha av andre grunner.

  SvarSlett
 4. Ja, da har du forhåpentligvis noen gode år å gå på - selv om PCOS jo kan gjøre graviditet vanskeligere. Du får satse på å få barn i god tid før du trenger å måle AMH. :o)

  SvarSlett
 5. Jepp, det er sant. Men når man först starter å prøve (med el uten hormonhjelp) så har man like mange år på seg som noen uten pcos-problematikk - kanskje til og med lenger da man har høyere AMH som pcos-er. Men ja, skal være bevisst og starte så tidligst mulig det passer.

  SvarSlett
 6. Ja, selv skulle jeg egentlig ønske at jeg hadde startet før det passet.... :o)

  SvarSlett
 7. Hehe;) Ja. Man kan jo legge mye forskjellig i når det "passer", men enig med deg, man bestemmer i stor grad selv når det passer. Eneste tingen som må være på plass da - og som man kanskje har litt mindre kontroll over - er mannen:) Men selv der kan man være proaktiv og søke bevisst etter en og slå seg til ro med:)

  SvarSlett
 8. Ett stort grattis på födelsedagen här med ;)

  SvarSlett
 9. Tusen takk for det Anna :o)

  SvarSlett
 10. Gratulerer så mye med dagen! Det er så koselig å lese bloggen din, føler meg alltid litt klokere etterpå. Jeg er også 41 år, og fikk en tass for noen måneder siden. Selv om det skjedde på den vanlige måten, kan jeg i alle fall si at alderen ikke gjorde noen forskjell, både svangerskap og fødsel var enkelt. Og jeg føler meg ikke som en gammel mamma, synes mange damer i førtiårene holder seg godt :-). Ønsker deg lykke, lykke til! Klem fra meg.

  SvarSlett
 11. Å, det var jammen en oppløftende og koselig melding Anonym.
  Det gir håp. Tusen takk! :o)

  SvarSlett