Ønskemamma starter blogg

Ønskemamma starter blogg
Ønskemamma. Ønskebarn. Ønskebilde.

fredag 3. oktober 2014

Behind the scenes....hva skjedde egentlig?

Heisann!
Da var det blitt fredag, og snart er det helg. Deilig. Dette innlegget hadde jeg tenkt å skrive i går kveld, men etter en lang dag med jordmortime på Rikshospitalet, jobb og så et møte etter jobb var det helt slutt på enerigen når jeg endelig kom hjem.

Kvalmen har skikkelig tatt meg, og jeg våkner av at jeg er kvalm hver gang jeg snur meg i seng om natta. Nice! Så er jeg i grunn kvalm frem til langt utpå ettermiddagen. Det går jo forhåpentligvis over etter hvert, men det er slitsomt akkurat nå. Jordmor på Rikshospitalet anbefalte sterkt en delvis sykemelding disse kvalme ukene, men den må jeg tenke litt på kjenner jeg. Dette aller første jordmorbesøket skriver jeg mer om på søndag.

MEN....altså, nå over til det noen av dere har spurt om:  Hva skjedde egentlig de dagene der jeg først ikke trodde jeg var gravid, og så skjønte at jeg faktisk var det?
Jeg håpet jo veldig på at dette skulle klaffe på første prøverørsforsøk, men trodde det ikke. For hva var oddsene for det liksom? Første forsøk, 41 år, god og rund (bare en litt sånn koselig måte å si tjukk på), med høy senkning, for mye stress....og ja...altså ikke verdens beste odds. Så jeg håpet det skulle gå, men trodde jeg ville trenge minst tre forsøk.

Og sånn så det også ut - en god stund. Bare et eneste embryo som klarte seg. For en på min alder ville klinikken helst ha satt inn to embryoer for å øke sjansen for gravditet, men det var jo ikke mulig. Etter innsettet var alle tester klin negative til og med DPO 13. For noen blir de litt posiive på dag 11-13, men sånn var det ikke for meg. , på dag 14 kom det til syne en svak liten stripe på testen - men den kom ikke når den skulle. Den kom lenge etter tidsfristen. Veldig lenge etter. Det samme for DPO15. Det kom en strek, men slettes ikke innen den fristen som indikerer graviditet. Nervøst, og litt forvirrende!
Men på DPO16, som var den dagen Maigaard hadde satt som testdag (og det var vel en god grunn til det), da ble testen positiv innen fristen. Eller rettere sagt alle testene. Jeg tok hele fire ulike tester samme morgen. Hehe! Her var det helgardering. Og alle fire testene var like positive. Weeeee! Hoooo! Hijaaaa! Og OMG!
Kunne det virkelig være sant? Av gårde for å ta blodprøve for å sjekke hCG-nivået. Det var på 113, noe som indikerte graviditet. Men det kan man liksom ikke helt tro på før man tar en ny hCG-prøve 48 timer senere. Da skal den ha doblet seg.

Så da var det å holde ut venting da, først i 48 timer før ny prøve, og så en stund til før svaret på prøven kom. Det kommer ikke så veldig fort med mindre man drar til Fürst på Furuset. Dit hadde jeg ikke lyst til å kjøre. Så jeg valgte en avdeling av Fürst som sender sine resultater til Furuset. Da tar det lengre tid, men svaret kom jo etter hvert. Den nye prøven viste 278. Yes! Det var mer enn dobling, og hCG-resultatene var i øvre del i sjiktet sånn i forhold til snittverdier for gravide. Ønskemamma var definitivt gravid!
GRAVID! Oioioi! Hvordan skal man forholde seg til det liksom?
Når skulle jeg si det, og hvem skulle jeg si det til? Bloggen min var jo i utgangspunktet et anonymt prosjekt. Så ble den NrK, og alt ble offentlig. Det har vært fint på mange måter, men det var ikke sånn jeg hadde tenkt meg det i utgangspunktet. Selv om jeg har sagt ja til å snakke om dette offentlig betydde det ikke at jeg ville dele alt med alle i samme sekund.

For meg, som for de fleste andre, var det viktig å fortelle om graviditeten til de aller nærmeste først. Til mamma, som ikke har hørt på radio (eller det har hun, men hun hører alltid på P4) og som faktisk ikke visste at jeg hadde vært i Danmark. Jo, hun visste at jeg skulle dit, men hun spurte aldri når jeg skulle dit. Jeg antok at hun ikke ville vite det før jeg visste hvordan det hadde gått. Dermed visste hun det altså ikke. Utrolig nesten, men sant. Og hun måtte selvsagt få vite det før alle andre. Mormor.
Så ville jeg at de nærmeste vennenne mine skulle få vite det før resten av verden. De fikk kort som dette dumpende ned i postkassa, med en tekst på den andre siden.
Så mamma først. Så venner. Dermed holdt jeg en litt lavere profil på bloggen en uke, fra den fredagen jeg forsto det til fredagen etter da det var direktesending på NrK. Det var et viktig og riktig valg med en litt stille uke. For selv om man deler mye skal man respektere egne grenser tenker jeg. Og der gikk det en grense for meg.

Noen skjønte helt sikkert hvor landet lå i den litt stillere uka, mens andre ble overrasket da beskjeden kom. Både det ene og det andre er like greit tenker jeg. Det var i alle fall en veldig hygelig beskjed å komme med i studio hos Norgesglasset. :o)

Så sånn var det altså. Det var dette som skjedde "behind the scenes". Skulle du lure på noe mer kan du alltids maile meg på onskemamma@gmail.com

Ha en finfin helg alle sammen!

21 kommentarer:

 1. <3 Egne grenser er viktig. Og dette er det viktigste som skjer i livet ditt så klart du skal sette deg og lille nurk først <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn måtte det bli.
   Man skal alltid forsøke å respektere egne grenser tenker jeg.
   Derav har også NrK fått nei til noien temaer og bilder.
   Lille nurk, venner og familie er viktigst. :o)

   Slett
 2. Hei - man er ikke syk når man er gravid, men det mye viktig som skjer med embryoet i disse ukene, så om kroppen roper etter mer ro, så synes iallefall jeg at du skal høre på rådet og ta ut gradert sykemelding noen uker. Tro meg, du forstår ikke hvor mye du trenger det før du faktisk får litt mer "fri"... :-)

  Mor 42 (6+2)

  SvarSlett
  Svar
  1. I know. Min innstilling er også jeg er gravid og ikke syk. Og jeg liker både å jobbe og den jobben jeg har. Men det er jo mye mulig en erfaren jordmor på Rikshospitalet vet hvs hun snakker om også..... Og ja, jeg ville nok kjent det

   Slett
 3. Der låste det seg midt i kommentaren gitt :o). Jeg ville nok kjent behovet hvis jeg først hadde litt fri skulle jeg skrive. Får tygge litt på det, nå når jeg likevel ikke tygger på alt for mye annet. Hehe!

  SvarSlett
 4. Gratulerer med graviditeten! Du var jo veldig flink til å gjøre alt riktig i ukene og tiden før. q10, slanking, osv:) Kanskje det gjorde utslaget!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det tror jeg nok kanskje. I tillegg hadde jeg nok rett og slett ikke et fertilitetsproblem. Bare et singelproblem. :o)

   Slett
  2. Du gikk jo på et omfattende fertilitetsopplegg fra IVF-klinikken.. Et opplegg for dem som nettopp ikke er så fruktbare, så akkurat det vet du vel ikke:) Men veldig bra at det gikk bra:)

   Slett
 5. Kan du legge ut link til den sendingen på P4 hvor du annonserte graviditeten på direkten (eller har jeg oversett noe nå)?

  SvarSlett
 6. Ingen ting har gått på P4. Alt har vært sendt på NRK P1.
  Lenken finner du i dette innlegget her. :o)
  http://onskemamma.blogspot.no/2014/09/sndag-takknemlighet-og-venting.html

  SvarSlett
 7. Takk.
  Det var et rørende og fint innslag :)

  Beklager at jeg blandet sammen radiokanalene. Kanalen sendingen gikk på, ble blandet sammen med kanalen moren din pleier å høre på. Det var trist å lese at hun ikke fulgte deg.

  Ble litt nysgjerrig da du sa på radio at du ønsker å dra til Danmark for gentesting i uke 11 (hvis jeg forstod det riktig). Er det fordi du vet at du har genetisk disposisjon for arvelige sykdommer, eller er det fordi du er redd for at donor har det? Du virker veldig bevisst på hva du vil og ikke, men tror du ikke det kan være en belastende prosedyre? Gentesting blir ofte assosiert med vurdering av selvbestemt abort, men jeg har skjønt det slik at du er ikke der? Kan gentesting brukes for andre formål? Jeg har ikke noe med det, men siden du nevnte det offentlig, så tenkte jeg at du var åpen for spørsmål om det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så koselig at du likte innslaget. Direktestudio var en tanke skummelt.
   Og ja, det er moren min som er ihuga P4-lytter. Hehe!

   Klart du kan spørre. Ja, det stemmer at jeg vurderer å dra til Danmark for en gentest. På grunn av min egen aldre, og fordi to av mine tre egg hadde klare skader. Ikke så mye med tanke på abort, men med tanke på visshet. Der testes trisomi 13, 18 og 21 - hvordav jo 13 og 18 er svært alvorlige trisomeier. Både det, og testen som finnes, skal jeg skrive mer om om ikke alt for lenge. Jeg synes det er kjempespenneende!

   Slett
 8. Takk for svar. Men, jeg har forstått det slik at det er akkurat dette som testes for i Norge også (hvis man vil og er over 38 år). Hva er anderledes i Danmark? Får smøre meg med tålmodighet til neste innlegg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nok litt annerledes i Danmark....eller i USA egentlig.
   Du kan få en teskje med tålmodighetskrem av meg mens du venter. :o)

   Slett
 9. gratulerer sååå mye! har ikke vært innom på en stund så nå ble jeg glad! jeg har nå vært på maigaard selv og er i skrivende stund 11dpo. testen i dagtidlig var blendahvit og jeg gikk ganske langt ned i kjelleren da, men nå ga du meg håpet tilbake!! ser du skriver at du kunne reist og tatt blodprøver hos furst på furuset, trenger man henvisning fra lege for det? for jeg bor ikke så langt unna så da skulle jeg gjerne gjort det selv :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Åååååå, 11 DPO. Så spennende! Bare å holde i håpet en uke til altså.
   Ja, du må ha rekvisisjon, men det kan legen din sende elektronisk. Så hvis du ringer legekontoret ditt får du sikkert rekvisisjon til hCG. Husk at du må ha to stykker, for prøven skal tas med 48 timers mellomrom. Masse, masse lykke til!

   Slett
  2. Tusen takk :) ja ikke bare bare å holde nervene i sjakk i denne ventetiden altså! Da skal jeg ringe legen min og be om rekvisisjon til det :)

   Slett
  3. Så bra! Gjør det :o)
   Og er det hCG å finne så kan du finne en hCG-kalkulator på nett. Det har jeg brukt, og fikkk den fine tabellen over her.

   Slett
  4. Ja først må jeg få en positiv graviditets test da, så langt er de blendahvite og har egentlig dårlig magefølelse på dette men hvis det skulle skje så er det godt å kunne sjekke det opp :) hadde du noen symptomer på at det var noe på gang før du fikk positiv test?

   Slett
  5. Veldig spennende! Hvordan går det nå?

   Slett
  6. Menstruasjonen startet i går så er dessverre over for denne gang her....

   Men tenkte spørre deg litt ut om kostholdet før og under prøverør, for du spiste lavkarbo gjorde du ikke? Hvor lenge før startet du? Hvor streng var du med karbohydrater?

   Slett