Ønskemamma starter blogg

Ønskemamma starter blogg
Ønskemamma. Ønskebarn. Ønskebilde.

søndag 23. februar 2014

AMHvafornoe?

Yepp! Dette innlegget heter AMHvafornoe? Ganske enkelt fordi at rett før jul hadde jeg aldri hørt om AMH. Den viktige, og for meg dessverre helt ukjente, prøven.
Så hva er AMH?

AMH  står for Anti-Müller Hormon. Dette er et viktig hormon som produseres i kvinnens eggstokker. Enkelt sagt skal AMH fortelle hvor mange egg som er igjen i eggstokkene. AMH oppgis i dag i enheten pikomol per liter, eller pmol/l. Når verdien er mellom 3 og 60 oppfattes kvinnen å være i fruktbar alder. Jo høyere verdi, jo bedre. AMH måles ved å ta en blodprøve, som fryses ned og sendes Oslo Universitetssykehus.

En av de danske klinikkene, Trianglen, har denne tabellen på sine nettsider:


Her må vi altså se på kolonnen helt til venstre. Den stemmer helt med det gynekologen her i Norge fortsalte meg før prøven ble tatt. Prøvesvaret måtte minst være på over 3, og helst på over 5, for at det skulle ha noen hensikt å forsøke IVF/prøverørsbehandling sa hun. Var den over 3 sa hun at jeg måtte skynde meg, for i min alder kan AMH synke veldig raskt - på bare få måneder. Stress! Allerede før svaret kom ble det stress altså.

Så kom svaret. Min verdi var altså pmol/l = 1. EN! Jeeezes! Ganske enkelt en skikkelig dårlig verdi. En av de danske klinikkene ba meg ta en ny prøve. En annen dansk klinikk sa det ikke var noe poeng, fordi verdiene bare går nedover, og aldri oppover. Et brukt egg kommer jo aldri tilbake. Da hadde jeg allerede fått rekvisisjon til en ny test (her gjelder det jo å være rask) så jeg tok like godt en test til. Når resultatet på den kom for litt siden, fikk jeg følgende mail fra gynekologen:

"Nå må jeg med glede si at du har normal AMH og du kan trolig bli gravid med det ved IVF-behandling. Din AMH er på 5, så det er fint!"
O lykke! Eller vent....O forvirring! For prøven tatt bare et par uker tidligere viste jo 1. Det skulle bety at toget var gått. Neste prøve viste 5. Det betyr bare en ting - en av prøvene (eller til og med begge) er feil.

Helsefaglig utdannet som jeg er, ringte jeg straks til den avdelingen som hadde analysert prøvene. Det har nemlig vært noe galt med analysene av AMH tidligere i 2013. Den saken har nettopp vært omtalt i nyhetene.
http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10129457

På telefonen svarte de at det ikke lengre var analysefeil når mine prøver ble analysert, og at verdiene jeg hadde fått dermed var riktige. Jaha? Da spurte jeg hvilken av de to verdiene jeg skulle anse som riktig. Svaret? "1 og 5 er jo samme verdi, så det spiller ingen rolle", sa damen i røret. Flere ganger.

Nei. En og fem er ikke samme verdi. Det er jo ikke det. En og fem var ikke det samme da jeg lærte å telle som barn, og det er definitivt ikke det samme i denne sammenhengen. Det er vesensforskjell på de to verdiene, så det svaret var jeg ganske enkelt ikke forøyd med. Men det var det eneste svaret jeg fikk. Så da er det egentlig bare å leve i forvirring. Eller...det er faktisk noe mer man kan gjøre. Man kan nemlig telle eggposer - såkalte antrale folikler (utrolig mange rare ord jeg lærer for tida). Det har jeg gjort. Resulatet av den skanningen skal jeg skrive om litt senere. Følg med...!

I dag skal jeg nøye meg med å sende oppfordringen fra gyneklogen jeg gikk til videre: Hvis du er kvinne, over 34 år og ikke har barn enda bør du måle din AMH. Ikke neste år, men nå. Sånn kan du slippe å få den samme overraskelsen som jeg fikk.


3 kommentarer:

 1. Usj, for noe styr!:( Men jeg har lest at AMH er en indikasjon, så man kan bli positivt overasket i prøvingen ,selv om man har svært dårlige verdier. Ønsker deg masse lykke til!!!! Husk at veldig mange på din alder - og mange år eldre enn deg BLIR gravide og får barn!!:) Hvis ikke så finnes det også alternativer som eksempelvis eggdonasjon, adoptivbarn, og fosterbarn. Jeg heier på deg!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for heiingen. Alle heierop mottas med takk og dyp neing.
   Ja, heldigvis er det bare en indikasjon. Så jeg lever i håp og tro :o)
   Men enig med deg - USJ, for noe styr altså! Tid, penger og følelser koster det.
   Når det gjelder adoptivbarn er det dessverre ikke et alternativ. På papiret er det et alternativ, men i realiteten får ikke single kvinner adoptere i Norge. Det er trist synes jeg. Det er jo så mange barn i verden som trenger et hjem. Det er vanskelig å forstå at ikke noen av dem kunne fått det bedre her - selv med bare en forelder. Men sånn er det per i dag.

   Slett
 2. Hi!
  Followed your latest entry on AMH with much interest and like your blog in general. Thanks for posting! I had some confusing information from my last 2 results as well and learned that the AMH testing is relatively unreliable. Apparently there is a new process out for about a year which is even more error-prone than the old one which is only about 5 years existent. Modern terror for women like us who want to KNOW if you ask me :-) Also, my doctor pointed out that it is a vague forecasting figure looking into the future and one should not forget potential present ovulation quality over it. All in all other values like estrogen, progesterone and inhibin B are as if not more relevant to see if ovulation and cycle are in line with expectations. Good luck to all of us and lots of patience and inner peace!!!

  SvarSlett