Ønskemamma starter blogg

Ønskemamma starter blogg
Ønskemamma. Ønskebarn. Ønskebilde.

lørdag 1. februar 2014

Hva er egentlig prisen på et liv?

Så har det blitt helg, og jeg har ledige timer til å tenke. Det er ikke nødvendigvis bra. Jeg blir smågal av mine egne tanker. Sier psykologen. Jeg holder virkelig på å tenke meg i hjel! Noe av det jeg tenker veldig mye på nå er prisen på prøverørsbehandling - og dermed prisen på et liv.

Hva koster egentlig et liv? Og hva er et liv verdt? Liv - et lite menneskebarn - kan jo ikke måles i penger. Likevel er det penger dette står på akkurat nå. For klinikkene i Danmark sier jeg kan forsøke IVF, og at det er en mulighet for at vi kan lykkes - selv om det ikke er noen garanti. Men at da må jeg være rask. Veldig rask! Og dermed er det penger det først og fremst handler om. Akkurat nå.

Prøverørsbehandling, eller IVF som det kalles, er utrolig dyrt når man ikke er i et parforhold. Par i etablerte forhold får dekket tre IVF-forsøk i Norge. Det gjelder for både hetrofile par, og for gifte par av samme kjønn. Men ikke for single ønskemammaer som meg. Jeg må betale alt selv. Både klinikkene i Danmark, og norske damer med ønskebarn som jeg har snakket med, sier at jeg bør kjøpe en pakke på tre forsøk. En slik pakkeløsing har prisen for to forsøk. Det tredje forsøket er altså et "gratisforsøk". At man skal lykkes på første forsøk en er nok mye å håpe på. Derfor anbefaler alle å kjøpe en slik pakkeløsning. Det tror jeg er lurt. Men prisen på et liv, den er høy. Veldig høy!

For bare noen måneder siden ante jeg ingen ting om prisen på IVF. Nå vet jeg hva det koster. Og guri malla og salte, svarte bananer altså! FOR en pris. Siden det nå er dyrt å kjøpe danske kroner, blir dessverre prisen desto høyere også. Regnestykket er cirka som dette i norske kroner:
 • Tre IVF-forsøk med assisted hatching, kr 60 000
 • Donor til tre forsøk med separat forsendelse, kr 18 000
 • Medisiner, cirka 15 000 per forsøk, eller samlet, kr 45 000
 • I tillegg kommer utgifter til reise tur-retur Danmark, og 3 hotellnetter per forsøk.
 • Noen utgifter til gynekolog og legebesøk kan også tilkomme.
GISP! Gips, gisp, trippelgisp! Dersom det går på første forsøk blir prisen cirka 80 000 kroner. Lykkes man etter tre forsøk er prisen cirka 130 000 kroner. Det er mye penger. Mye penger, og ingen garantier. Veldig mye penger, men samtidig lite for et liv. Jeg tror nok alle som har barn ville si  at barnet deres er verdt med en hundre tusen kroner. Eller hva sier dere som allerede er foreldre? Man kan jo liksom ikke måle prisen på et liv på den måten. Samtidig er det nettopp det jeg må nå. Dessverre. For 130 000 kroner er penger jeg ikke har. Det har jeg ganske enkelt ikke. Derfor holder jeg på å tenke meg i hjel.

For hva gjør man da? Graver etter gull? Håper Norsk Tipping ringer (nei, de ringte ikke i kveld heller gitt). Ser etter regnbuern for å finne den berømte "pot of gold"? Sannheten er at jeg ganske enkelt ikke vet hvordan jeg skal løse denne utfordingern. Men jeg vet at jeg må. Fort! For jeg kan ikke la være.

Akkurat nå står det mellom 80 000 og 130 000 mellom meg og mulig barnegråt. Barnelatter. Babylukt. Søvnløse netter. Grensesetting. Et tårevått kinn. Barnebøker. En kilen barnemage. Pakking av barnehagesekken. Det å øve på å si R. Foreldremøter. Småbarnshverdag. Kan det egentlig måles i penger?

Nå må du spørre vennen dine om hjelp, sa en klok mann til meg nå i denne prosessen. Men jeg kan jo ikke det. Hadde jeg hatt tusen gode venner i et spleiselag med en 100-lapp på hver kunne jeg kanskje spurt, men ingen har vel tusen venner. Og ikke ville jeg spurt heller. Jeg har ikke for vane å spørre om hjelp. Det har jeg i grunn aldri hatt. Livet mitt har i stor grad bestått av å klare ting selv. Alene. Det må jeg også denne gangen.

Så nå tenker jeg så det knaker. Jeg får ha en stor spade klar i tilfellet jeg ser enden av regnbuen - for da skal det graves etter gul. Og det litt brennkvikt!
Er det noen som har sett den?


13 kommentarer:

 1. Dette er bare en alt for velkjent problemstilling. Hva er prisen for et liv? Og da tenker jeg på prisen for ens eget liv. Hva vil det gjøre med deg å ha prøvd, uavhengig av om du lykkes eller ei, kontra å ikke få prøvd dette ut?

  Når det gjelder det rent økonomiske: det er lett å bli overveldet om du skal forholde deg til prisen for tre forsøk når du setter opp regnskap. Tre forsøk kan være lurt å gå for i visse tilfeller, men er det dette som er hensiktsmessig i ditt tilfelle? Med dårlig AMH og tilsvarende dårlige follikler (?) er det kanskje mer hensiktsmessig å komme raskt i gang med ett forsøk, enn å spare i lengre tid for å overkomme tre?

  Jeg tror uansett det kan være lurt å fokusere på et forsøk om gangen. Jeg tror heller ikke dette er tiden for å være stolt og avvise bidrag fra andre. Det betyr ikke at andre skal sponse festen din, men de vil være med å spleise, ville ikke du selv ha gjort det for en god venn om du hadde anledning? Ååååå, så mange ganger jeg har misunt deg vennen din som skrev kommentaren her på bloggen din for en tid siden, om at du måtte slippe venner til med økonomiske bidrag!!! Utrolig heldig er du, som har så gode venner. Ikke la stolthet kommer foran livslykken din.

  Håper du kommer frem til det som er riktig for deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, prisen på et liv er et stort spørsmål. Skulle jeg være heldig å lykkes er jo hundre tusen lite penger. Et barneliv - en barnehånd - er jo verdt så mye mer enn det.
   Jeg har bestemt meg for at en pakke på tre forsøk er det rette for meg. Godt å ha en ting avklart i alle fall. :o)
   Så får jeg vri hjernen i forhold til finansiering. Og se hvor hardt jeg skal holde på stoltheten. Om ikke annet har jeg fine folk å diskutere med.

   Slett
 2. Velg en pakke på tre forsøk. Går det ikke så vet du at du har prøvd, og lykkes det så er det slik du selv sier at du naturligvis aldri kommer til å angre på det. 100 000 kr er egentlig ikke så mye i våre dager. Ta et forbrukslån, eller lån av noen som har litt ekstra. Noen har billån, huslån og diverse andre lån. Ikke la penger være det som stopper deg nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg kommer alltid til å angre hvis jeg ikke forsøker nå. Takk for kloke ord. En pakke på tre forsøk er det som det må bli.

   Slett
 3. Takk for kloke ord. Ja, jeg har landet på at en pakke på tre forsøk er det rette for meg. Selv om jeg akkurat per nå ikke aner hvordan jeg skal betale for det. Hundre tusen er lite penger hvis jeg skulle ære heldig og lykkes.

  SvarSlett
 4. Harald Broder Knudtzon3. februar 2014 kl. 17:10

  Bestill pakka. Nå. Sett i gang. Du har ikke tid til å vente. Og start kronerulling. Fordi du ikke kan angre på det du velger bort.
  Men, dessverre, vær forberedt på at du ikke blir fullfinansiert av bidrag. Så noe må du låne på et vis.

  SvarSlett
  Svar
  1. Etter en tenkepause tror jeg jammen jeg skal høre på deg Harald. Blåse en lang marsj (eller i det minste en bitte liten trudelutt) i skammen, og opprette en Ønskemammakonto

   Slett
 5. Hei
  Jeg må bare ønske deg lykke til. Håper virkelig du får dette til:-). Kjenner meg så igjen i alle tankene rundt det etiske og økonomiske. Jeg er ikke kommet så langt som deg enda. Skal i løpet av senvinteren/våren til gynekolog og finne ut av denne fruktbarheten min og hvordan jeg ligger an, så tar jeg det derfra:-). Heier på deg og tenker masse på deg og din vei videre. Håper det ikke blir en altfor tornefull vei:). Sender gode tanker:-)
  Stor klem fra Evelina, snart 38 år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Evelina!
   ...og så vakkert navn du har. Drømmer jo om navn for tiden også vettu :o)
   Masse lykke til til deg også!

   Slett
 6. Jeg er i samme situasjon, vurderer nå IVF. Men jeg tenker, må det virkelig være så dyrt? CFC er de "rimeligste" med pakkeløsning på 3 forsøk, deretter Maigaard. Åpen donor til 3 forsøk gjennom ESB blir vel ikke så mye som 18 000,- Mitt regnestykke endte iallefall på godt under 100 000,- Det er absolutt dyrt nok det også, men har du vurdert Serum klinikken i Athen? De er muligens rimeligere og har mye god omtale.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har sjekket prisene nøye - som det meste annet. :o)
   Du må huske å regne om til norske kroner, huske å legge til 25 % + 100 euro per forsendelse på donor, regne med flybilletter etc. Da ender man fort godt over hundre tusen. Dessverre.
   Hellas er ikke et alternativ for meg, da de ikke tillater åpen donor. For meg er det et must.

   Slett
 7. Sett opp en ønskemammakonto! Jeg skal legge inn bidrag og reklamere for den! Men ordne med lån, og kom det avgårde så fort du bare kan! Så tikker det kanskje inn penger på mammakontoen etter hvert! Klem

  SvarSlett