Ønskemamma starter blogg

Ønskemamma starter blogg
Ønskemamma. Ønskebarn. Ønskebilde.

lørdag 1. mars 2014

Spektralsteiner....eller Antrale follikler

Sist søndag skrev jeg om AMH, og forvirring rundt resultatene. Straks ny søndag - og her kommer oppfølgingsinnlegget. Med resultatene fra oppfølgingstesten.

Jeg fikk altså først et resultat av AMH på 1, og så et på 5 noen uker senere. Det betyr at enten en, eller kanskje begge, disse prøvesvarene er feil. Da kan jeg selvsagt ta en AMH-prøve til. Men hvordan skulle jeg kunne stole på resultatene av den? Det føler jeg vel egentlig at jeg dessverre ikke kan. AMH er unasett bare en indikator, om enn en viktig indikator. Så da gikk jeg for neste mulighet - spektralsteintesten. Eller ok, så heter det ikke spektralsteiner, men ordet er nesten like morsomt. Antrale folliker heter det. Morsomme ord, er det ikke? Nesten som lapskaus - som jeg også synes er et underlig og morsomt ord. Hvorfor heter det lapskaus liksom?

En god forklaring på hva antrale follikler egentlig er, har jeg bare funnet på engelsk.
So here we go! "Antral follicles are small follicles (2 to 8 mm in size) that are visible on the ovaries via ultrasound. They are also known as resting follicles. They appear in the beginning of the menstrual cycle, and their number can indicate the amount of microscopic primordial follicles contained within the ovary. An ultrasound exam to count the number of antral follicles may be performed as a part of fertility testing."Et lavt antall antrale follikler betyr gjerne at antallet egg som fortsatt finnes er lavt.
Lavt antall antrale folikler kan også indikere at man vil respondere dårligere på hormonbehandling/fertilittesbehandling. Så da vet vi det. En av de danske klinikkene har laget følgende tabell for hvordan svarene kan tolkes:

Så da satte jeg kursen mot gynekolog Huseby fra Smestadgynekologene, og en opptelling av varelageret av spektralsteiner. Det var like greit som å ta en ny AMH-prøve, bare mye dyrere. Tusenlappene flyr allerede - lenge før kursen settes mot Danmark. Jeg holdt pusten, krysset fingre og håpet på et greit antall glitrende spektralsteiner.

Gynekologen svingte ultralydtryllestaven sin, og telte i vei. Vel....han trengte ikke være kjempegod i telling egentlig, for det var ikke så veldig mange å telle opp. Men bedre enn verst var det absolutt. 1-2-3-4-5-6-7-8. Åtte antrale follikler fant han.
Det kunne helt klart vært mye bedre, men helt klart mye verre også. Nå er jo akkurat disse åtte dessverre brukt opp - de forsvant i forrige syklus, men da håper jeg tallet fortsatt ligger på det nivået den dagen jeg og lommeboka er klare for Danmark.

Spektralsteiner - be my friends please! :o)

10 kommentarer:

 1. så rart at dette var dyrt! Det er vel som en vanlig innvendig ultralyd? Eller?

  SvarSlett
  Svar
  1. Private gynekologer tar seg godt betalt. Men straks kontrakt er skrevet med Danmark dekker de utgiftene til akkurat denne gynekologen. Heldigvis!

   Slett
 2. Nå er det bare å komme seg til Danmark Tina. Du er klar......

  SvarSlett
 3. ja, du må komme deg til Danmark nå!! Alle her heier på deg :)

  SvarSlett
 4. Ja, reis! Drit i å ta flere prøver, analysere, fokusere på detaljer and so on. Sjansene er som de er, og resultatet får du først vite når du prøver. Skummelt (grøss), men sånn er det. REIS! Hilsen ei som har vært, og tidvis er, der du er (i gruble- og analyseland) :)

  SvarSlett
 5. Så fine dere er! Turen ligger litt frem i tid. Først må jeg prøve å jobbe inn noen (kjempemange) ekstra tusenlapper - helst hundre stykker :o) Så må det avgjøres hva som skal bli utgangssyklus. Derfra blir det cirka 50 dager med behandling før egguttak i Danmark. SÅ blir det tur!

  SvarSlett
 6. Men du trenger bare å ha råd til ett forsøk om gangen ( etter at du har kjøpt pakken på tre)! Vi vil så gjerne ha deg nedover nå :)

  SvarSlett
 7. Ja, kjenner at både jeg og eggstokkene er utålmodige. :o) Man betaler jo for hele pakken på en gang. Det hadde vært fint hvis det var litt mer stykkevis og delt. Brum brum brum, sa den lille bjørnen.

  SvarSlett
 8. Finns det ingen möjlighet att välja tre-pack och betala på avbetalning? Jag önskar såå för din skull att du kommer igång snart!

  SvarSlett
 9. Nei, det gjør det dessverre ikke Anna. It is what it is.

  SvarSlett