Ønskemamma starter blogg

Ønskemamma starter blogg
Ønskemamma. Ønskebarn. Ønskebilde.

onsdag 12. mars 2014

Klinikk er valgt!

I denne prosessen har jeg lurt mye på hvilken klinikk jeg skal velge. I Danmark finnes etter det jeg har kunnet finne ut av de følgende klinikkene:
Storkklinik, Ciconia, Danfert, Trianglen, Nordica,  Maigaard og CFC - Copenhagen fertility center. Muligens finnes det enda flere, men dette var de jeg fant. Syv ulike klinikker altså. Så hvordan velger man da?

Jeg hadde ganske enkelt ingen anelse. Stork hadde jeg hørt om, men ikke i forbindelse med IVF. På CFC visste jeg om et par stykker som hadde vært. Og det var i grunn alt.
Jeg valgte å begynne med å sende den samme mailen til alle klinikkene, med noen spørsmål og fire sider med blodprøveresulater vedlagt. Det gjorde det enklere. En av klinikkene svarte ikke. Noen hadde veldig knappe svar. En svarte i tråd med "Kjør på - uten samtale, spørsmål og undersøkelser!" De utgikk med høye kneløft. Så bare det å sende en liten mail gjorde det litt enklere. Etter denne runden satt jeg igjen med valget mellom CFC og Maigaard - eller, det var altså de to klinikkene jeg valgte å sitte igjen med.

Neste trinn var telefonsamtaler. Jeg snakket med Dr. Svend Lindenberg ved CFC og Dr. Jon Kirk ved Maigaard. Begge to er erfarne, kunnskapsrike leger som har holdt på med dette lenge. De ga meg i grunn lik "prognose" for mulighet, men ganske ulike anbefalinger for medikamentet regime. Forvirrende for en uerfaren ikke-lege som meg. CFC anbefalte kort regime. Maigaard anbefalte langt. Begge deler kan kanskje fungere - eller kanskje ikke.... Jeg vet ikke. Den ene samtalen ga meg dog bedre magefølelse enn den andre.

CFC ligger i København. Det er absolutt mest praktisk. Enklest å komme seg til på kort varsel, og flere transportmetoder ut av Oslo. Maigaard ligger i Århus. Straks litt mer upraktisk. Men umulig er det jo ikke på noen måte. Det går båt til Hirtshals fra både Larvik og Langesund, og derfra er det et par timers kjøring videre nedover. Ok, kanskje litt mer enn et par timer i min lille putrebil, som egentlig bare er skapt for å kjøre innenfor Ring 2 i Oslo (den hviner høyt av misnøye i alle hastigheter over 80). Så reiseveien til Århus er mer upraktisk, men helt overkommelig. Uansett om det skulle bli København eller Århus må det bestilles tre netter med overnatting, så det blir hipp som happ.

Så har jeg selvsagt forsøkt å lete etter resultater. Begge klinikkene er anerkjente, begge skal ha det mest moderne utstyret, begge driver forskning - ja, begge virker gode. De fleste jeg har lest om/snakket med sier at CFC har mer fabrikkfølelse, mens Maigaard er flinkere på det menneskelige aspektet. Det er fint, men ikke avgjørende. Dette er jo ikke en romantisk prosess, men det er hyggelig å føle seg godt ivaretatt. Og viktig hvis jeg reiser alene tenker jeg.

Det som har vært viktigst er å prøve å finne ut hvor andre ønskemammer (og par) har lyktes best. For det er jo hele målet - å lykkes med ønskebarnet. Der tror jeg suksessraten er ganske lik på CFC og Maigaard. Det eneste jeg har kunnet finne, og som dermed har påvirket valget mest, er at det ser ut til at flere har fått bedre resultater når de byttet fra CFC til Maigaard - og til et nytt og annereldes medisinregime.

Maigaard har også vært veldig serviceinnstilte så langt i denne prosessen, og svart raskt og hyggelig på små og større spørsmål - både på mail og telefon. Og jeg har jo hatt noen spørsmål....

Så samlet sett gjorde både mailhenvendelse, telefonsamtalen, servicenivået, ryktene om den menneskelige faktoren og lesing om resultater at jeg samlet sett fikk best magefølelse for Maigaard. Og magefølelse skal man ikke kimse av. Ok, magefølelse påvirker nok ikke resultatet, men det er jo så mange usikkerhetsmomenter i en prosess som denne at det er greit at det i alle fall føles som et godt valg tenker jeg.
Derfor falt valget på Maigaard.

6 kommentarer:

 1. Det er et lotteri uansett hvordan en vrir og vender på det. Det er pyton å ikke ha kontroll.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er sant. Egentlig er jo det sant for det meste i livet....sånn hvis vi tenker på det :o) Kontroll er ofte en illusjon.

   Slett
 2. Lykke til med alt;) Gleder meg til å følge med videre;)

  SvarSlett
 3. Jeg ligger litt foran deg i løypa:) Er 41 og har akkurat hatt mitt første forsøk med kort regime hos CFC, med negativt resultat. Starter med nytt forsøk om 2-3 uker om alt ser bra ut. Regner med at jeg bytter klinikk om det ikke går på tredje forsøk hos CFC. Så skal følge med her for å se hvordan det går med deg på Maigaard:) Lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Å, så spennende! Jeg kjenner flere som har flotte barn som er unnfanget på CFC. Fortell veldig gjerne hvordan det går videre. Masse lykke til! :o)

   Slett