Ønskemamma starter blogg

Ønskemamma starter blogg
Ønskemamma. Ønskebarn. Ønskebilde.

onsdag 17. september 2014

Et Bioteknologiråd i utakt med tiden?

I dag er Bioteknologirådet på banen igjen, og Ønskemamma føler seg litt oppgitt. Dagens overskrift er den følgende:

Bioteknologirådet vil kreve politiattest for å få assistert befruktning

Målsetningen er å hindre voldelige og pedofile foreldre.

I et brev Bioteknologirådet har sendt til Helse- og omsorgsdepartementet foreslår de at alle nordmenn som skal få barn ved hjelp av assistert befruktning, må legge frem en barneomsorgsattest.

Det er en politiattest for «personer som skal ha omsorg for eller oppgaver knyttet til mindreårige». Alternativt kan en tilsvarende attest legges frem. Uansett mener rådets leder Kristin Halvorsen at det skal være en attest hvor det står om personen er siktet, tiltalt eller dømt for enkelte forbrytelser


Her kan du lese dagens sak.

Infertilitet er en medisinsk diagnose, jamfør Verdens Helseorganisisajon. Trolig kan dette nå bli det som da vel er den første medisinske diagnosen der noen altså vil kreve politiattest før behandling. Hvis det skal være slik bør vel egentlig mennesker uten fertilitetsproblemer gå på statlig tvangprevensjon frem til de har lagt frem politiattest på at de skikket til å få barn? Sånn for å trekke det langt og se på parallellen. (Og ja, det kunne man noen ganger ønske seg - men nei, vi vil vel ikke ha et slikt samfunn.)

Really Bioteknologirådet. Really? 

For øvrig er det dessverre ikke slik at en politiattest ville sikre at overgripere eller voldelige mennesker ikke får barn. Det ville bare hindre at mennesker som er siktet, tiltalt, domfelt for dette får barn. Det finnes dessverre en del foreldre med dårlig omsorgsevne som ikke er tiltalt, siktet eller dømt for noe som helst. Det kan eksempelvis dreie seg om foreldre som driver psykiske overgrep mot barn i det stille - overgrep som ødelegger barnas liv, men som man aldri blir verken tiltalt eller dømt for. Hvordan skal man sikre seg at slike ting ikke skjer? En politiattest ville i alle fall ikke være løsningen. 

Ønskemamma jobber som psykolog. Jeg treffer massevis av flotte foreldre i jobben min. Innimellom treffer jeg dessverre også foreldre som ikke klarer å ta vare på de barna de har fått. Hvis jeg virkelig er bekymret for barnas ve og vel er det min plikt å melde bekymring til barnevernet. Det er vanskelig, men det har jeg gjort. For barn av foreldre som ikke la frem politiattest. 
Foreldre som verken er siktet eller domfelt for noe som helst, og som heller aldri vil bli det, men som likevel sliter med omsorg for sine barn. 

Jeg tror vi alle ønsker at alle barn skal vokse opp med trygghet og kjærlighet. Også de fleste foreldre med midlertidig eller varig nedsatt omsorgsevne ønsker faktisk det. Der er jeg ikke uenig med Bioteknologirådet. Det er bare det at jeg mener at hensikten her ikke helliger middlet, fordi dette blir å mistenkeliggjøre alle mennesker med fertilitetsproblemer.

Ønskemamma opplever at Norge nå har et Bioteknologiråd som er i utakt med tida - på flere områder. 


7 kommentarer:

 1. Her må jeg faktisk si meg enig med Halvorsen ... Staten skal ikke gi assistert befruktning til personer som er dømt for noen form av pedofili...

  SvarSlett
 2. Hallo Anonym, jeg tror ikke du helt har skjønt hva Ønskemamma mener her..

  SvarSlett
 3. Jo jeg har skjønt hva hun mener ... Men jeg står på mitt .. Politiattest for å få statlig hjelp til å få barn er noe jeg synes er bra ... Og er glad det endelig kom på banen .. Vi kan ikke styre de som får barn på naturlig vis .. Men vi bør i så fall ikke gi pedofilidømte et barn !!!

  SvarSlett
 4. Har selv fått barn ved ivf og hadde hatt null problemer med å vise frem en politiattest ...

  SvarSlett
 5. Denne saken handler ikke om single 40-åringer spm søker assistert befruktning, men om alle dem som sliter med infertilitet. Det er to ulike problemstillinger.

  I diagnosesytemet ICD-10 er diagnosen N46 infertilitet hos mann, mens N97 er infertilitet hos kvinne.

  Hvis dette blir realiteten er det nok kanskje første gang at medisinske diagnoser kobles med politiattest for å utløse rett til behandling.

  Politiattest predikerer ikke nødvendigvis god omsorgsevne, så hvis man først skal gjøre en vurdering tenker jeg at det finnes mer egnede former.  SvarSlett
 6. Tanken er god. Det er barns ve og vel som står på dagsorden. Metodene som ønskes brukt, er derimot hårreisende. Dette er Norge i et nøtteskall: å bruke tvang og makt gjennom lovverk og sanksjoner, fremfor behandling, opplysning, omsorg og oppmuntring.

  Det er helt riktig at det kan være dårlig sammenheng mellom omsorgsevne og rulleblad. Et klassisk eksempel er de såkalte psykopatene, som fremstår som vellykkede men som ikke makter å ta vare på sine barns emosjonelle behov. Barnet får store emosjonelle skader, mens barnevernet gjerne kommer til kort i slike saker fordi det ytre sett ser så bra ut. Disse menneskene får vanligvis ikke eventuelle lovbrudd på rullebladet, de kommer seg vanligvis unna.

  Mennesker som har gjort feil i livet kan endatil forbedre seg. Skal man virkelig ikke få nye sjansen, skal man automatisk dømmes på alle områder om man har begått en feil som man har sonet for (hvis det kommer på rullebladet, blir saken oppgjort).

  Jeg syns bare dette er en forferdelig trist sak. I stedet for å moraliserer og dømme, burde man heller foreta en reell forbedring innen de arenaer som barn faktisk befinner seg på. Økt kompetanse til barnevernet, skole og andre instanser, slik at barn som reelt trenger å fanges opp - faktisk blir fanget opp. Uavhengig av om ens foreldre er domfelt eller ei... Hjertet mitt gråter.

  SvarSlett
 7. Uff!
  Men enig med deg ønskemamma!
  Tenk alle dem som får unger i hele verden inkludert norge:-P, sikkert en god del av dem som ikke burde fått unger.. hvor fokuset på at dem ikke burde få barn?!. Kanskje begynne med dem? . Blir så oppgiiitt iblant! Når du tror ikke politkerne kan si noe mer dumt:-)

  Hilsen snik leser :-) .
  Så deg første gang på trinny og susanna programmet, og så var vi på samme plass
  I hønefoss :-) hehe.. du vet ikke hvem jeg er da.

  Men noe jeg har tenkt er at du er ufattelig flink til og skrive/prate, når du prata engelsk på prog! Bare satt og tenkte woow!

  SvarSlett