Ønskemamma starter blogg

Ønskemamma starter blogg
Ønskemamma. Ønskebarn. Ønskebilde.

lørdag 23. august 2014

Embryoets utvikling fra innsettsdagen

På torsdag ble altså et dyrebart embryo plassert der det skal være.
Der det aller helst skal vokse seg stort, sterkt - og bli et helt lite menneske.

Det er jo ikke mulig å se inn i sin egen livmor. Godt er det egentlig, men det hadde vært spennende de neste dagene - å kunne følge med. Her finnes en beskrivelse av hva som skjer med embryoet fra innsett og frem til testdato.
Når de satt inn dette embryoet var besto det av fire små celler.

Derifra skal det fortsette å dele seg, og gradvis bli det de kaller en blastocyst. En blastocyst er første stadie i emsryoutviklingen der det finnes differensierte celler, dvs. celler som kan skilles fra hverandre basert på utseende og genuttrykk. Blastocysten har ca. 100 celler,  og skal videre klekke ut av skjellet sitt.
Og så skal den aller helst feste seg!
Embryoer kan settes in på dag 2, 3 eller fem. Mitt ble satt inn på dag to. Det er nok det vanligste her i Danmark. Har man mange egg vurderes innsett på dag tre eller fem.
Med bare et embryo har jo den naturlige selekjsonen allerede gått sin gang, og det er ikke noe å vente på. Da tenker klinikken at et embryo har det bedre i livmoren enn på laboratoriet - som jeg for tiden kaller SFO. Hehe! Har man veldig mange fine egg, og kan få satt inn en blastocyst på dag fem etter uttaket, er sjansen for graviditet økt. Faktisk ganske mye økt, men det kunne jo aldri bli noen realitet for meg.

Tabellen nedenfor viser utviklingen av et embryo dag for dag etter innsett. Den tar utgangspunkt i innsett på dag tre etter uttak. Jeg henger altså en dag etter i forhold til dette skjemaet, men utviklingen blir den samme. I dag er det to dager etter mitt innsett, men det tilsvarer det som heter "day one" i tabellen.

What happens after a 3-Day Transfer?
Days past
transfer day  (DPT)   
Embryo Development

One
The embryo continues to grow and develop, turning from a 6-8 cell embryo into a morula
Two
The cells of the morula continue to divide, developing into a blastocyst
Three
The blastocyst begins to hatch out of its shell
Four
The blastocyst continues to hatch out of its shell and begins to attach itself to the uterus
Five
The blastocyst attaches deeper into the uterine lining, beginning implantation
Six
Implantation continues
Seven
Implantation is complete, cells that will eventually become the placenta and fetus have begun to develop
Eight
Human chorionic gonadotropin (hCG) starts to enter the blood stream
Nine
Fetal development continues and hCG continues to be secreted
Ten
Fetal development continues and hCG continues to be secreted 
Eleven
Levels of hCG are now high enough to detect a pregnancy

Så sånn er det altså. Det skal etter planen skje noe nytt hver dag der inne. 

Hvis lille embryo, verdens fineste stjerne, fortsatt lever er det altså noe sånt som åtte ørsmå celler i dag. Så rart å tenke på!

Hvis alt går som det skal skal lille embryo feste seg til livmorveggen på dag 6-8 etter innsett, altså på onsdag til fredag neste uke. Noen får da en såkalt festeblødning, mens andre ikke får det. Og så er det enda en uke til tesdato etter det......

Er det ikke fascinerende og rart?

Det vanskelige nå er jo selvsagt at jeg ike aner om den bitte lille stjernen fortsatt funker, eller om den allerede har sluknet. Om den er sterk nok til å bli et helt lite menneske.
Om det er gode nok vekstvilkår hos meg. Babystøv blåses, fingre krysses, marihøner flyr, og jeg heier alt jeg kan på bitte, bitte lille embryo. Det kan bli to lange uker.......

10 kommentarer:

 1. Tenk å gå rundt og vite alt dette, og samtidig ikke vite noe, - hvis du skjønner? Jeg synes du beskriver det så godt. Å måtte gå og vente på svar, når man har investert så mye både fysisk, psykisk og økonomisk, og ikke kan gjøre noe mer akkurat nå, enn å vente....

  Men fingrene er krysset, og positive tanker oversendes! :-)

  Mvh HildeSu

  SvarSlett
  Svar
  1. Alle gode og positive tanker mottas med takknemlighet.
   Ja, det er jo det å vite og ikke vite på en gang som er det veldig underlige med denne prosessen. I dag skal lille embryo ha blitt en blastocyst. Krysser alle fingre for at den lille krabaten er sterk!

   Slett
 2. Dette er jo egentlig en veldig teknisk prosess, selv om vi mennesker kanskje har lettere for å forholde oss til skaperverket på en enklere måte. Blomstene og biene er liksom mer tilgjengelig for de fleste enn alle disse plansjene med celledeling og latinske navn. Uansett er det nøyaktig det samme som skjer, om man har IVF eller lager barn med kjæresten sin. Ut kommer det (om alt går som det skal) et bittelite levende menneske. Sprøtt, det gir perspektiv!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, veldig, veldig sprøtt!
   Samme prosess for alle små mennesker som skapes. Det rare der vi er, er jo nettopp at vi vet akkurat hvor i prosessen lille embryo befinner seg - hvis det lever.
   Krysser alle fingre for at jeg bærer på en fin blastocyst i dag.
   Det er heldigvis sånn at den samme utviklingen skjer etter prøverør som etter naturmetoden for å lage barn. Derfor blir prøverørsbarn og andre barn ganske like :o)

   Slett
  2. Det er sannelig godt at barn unnfanget ved prøverør ikke får et stempel i panna der det står IVF med røde bokstaver ;)

   Slett
 3. Så spennende, for da ligger vi likt i løypa! :-D

  SvarSlett
  Svar
  1. Åååååå, så spennende! Satt du inn på dag to etter uttak også?

   Slett
  2. Hadde uttak tirsdag, innsett torsdag og fikk satt inn to egg. <3 Blir ufattelig spennende å følge deg.
   Følg oss gjerne, vi har bloggen
   regnbuebabyen.blogspot.com og instagram: regnbuebabyen

   Slett
  3. Kjempespennende! Så heldige dere er som både er to, og som bare t barn fra før. Det gjør prosessen ganske annerledes tenker jeg.
   Dere har mer en dobbelt så stor sjanse som meg da, med to egg inn og tidligere vellykket graviditet. Men du, eggene fester seg først på dag 7-10 etter uttak, så eggene dine har ikke festet seg enda. Ikke mitt heller.
   Alle fingre krysses!

   Slett
  4. Som har et barn fra før skulle det stå.
   Blogspot og ipadens autokorrektur er ikke alltid like medgjørlig. :o)

   Slett